Skip to main content

Haptotherapie en Haptonomie

Haptonomie gaat over voelen. Hapsis betekent gevoel, tasten, aanraken. Nomos staat voor het geheel aan regels of wetmatigheden. Je kunt het zien als ‘de leer van het gevoel’.

Het lichaam liegt nooit

Via je zintuigen voel je hoe het met je is. Of je iets als prettig ervaart, of niet. Dit is waardevolle informatie, die richting geeft. Als je je aangetrokken voelt tot iets of iemand, wil je erop af. Als dat niet zo is, beweeg je ervan weg. Zo werkt je lijf als kompas en helpt je zo bij het maken van keuzes.

haptotherapie amsterdam

Je lichaam als verhaal

Levenservaringen worden in het lijf opgeslagen. Zowel positieve als negatieve. Ze zijn terug te vinden in je manier van doen. In hoe het contact is met je eigen lijf, je gevoelens en emoties. En hoe je vanuit dit voelen naar buiten treedt in het contact met anderen. Voelen kun je al vanaf je prille bestaan. Je leert waar je lijf ophoudt en het lijf van de ander begint. Je ontwikkelt een zelfbeeld op basis van de manier waarop je wordt aangeraakt. Als aanrakingen affectief en bevestigend zijn ervaar je jezelf als goed zoals je bent. Dit geeft rust en vertrouwen. Als er minder of geen aandacht is voor wie jij bent en wat je nodig hebt moet jij je gaan aanpassen om je veiligheid en rust te handhaven.

Voelen helpt je anders denken en doen

Manieren van doen die je ontwikkelt gaan vaak automatisch en onbewust. Als deze patronen je gaan belemmeren heeft het gevolgen voor het contact met jezelf en met anderen. In de haptotherapie, de therapeutische toepassing van haptonomie, staat het (weer) bewust gaan voelen centraal. Je onderzoekt en oefent samen met mij hoe je jezelf (weer) kunt gaan voelen en (weer) vertrouwd kan raken met je gevoelens.

Wat haptonomie is, laat deze korte video zien:

Haptotherapie voor wie?

Haptotherapie is geschikt voor iedereen die zich persoonlijk wil ontwikkelen, vanuit zijn/haar/hun voelende vermogen. Specifiek is haptotherapie geschikt voor mensen met vragen op het gebied van:

  • spanningsklachten, stress, piekeren
  • overbelasting, overspannenheid, burn-out
  • hyperventilatie, angst, paniek
  • aanhoudende lichamelijk klachten, chronische pijn
  • veel in je hoofd zitten, weinig voelen
  • gevoel overspoeld te worden door je emoties
  • moeite in omgang met nabijheid en intimiteit
  • gevoel van leegte, somberheid, eenzaamheid
  • moeite met verwerking van ingrijpende gebeurtenissen
  • hechtingsproblematiek en trauma

Korte film waarin zes cliënten vertelllen wat haptotherapie voor hen heeft betekend:

Als je jezelf de ruimte geeft om helemaal jezelf te zijn, dan geef je ook de ander die ruimte.

Werkwijze

Kennismaking met Sigrid Stam

Waarschijnlijk is ons eerste contact via het contactformulier, e-mail of telefoon. Je kunt dan een afspraak maken voor een intake. Deze duurt ongeveer 60 minuten. 

Intake in Amsterdam of Zaandam

De eerste sessie is een intake. Je maakt kennis met haptotherapie, en we onderzoeken wat je hulpvraag is. Als blijkt dat je op de goede plek bent, plan ik met jou nog twee sessies, zodat er alle tijd en ruimte is om uitgebreid stil te staan bij wat er speelt, ervaring op te doen met haptotherapie en om samen tot een hulpvraag en behandelplan te komen. Na deze drie sessies evalueren we de voortgang en bespreken we het vervolg. Op deze manier stemmen we af of we op de goede weg zijn, en of het aanbod passend is voor jou.

Gesprekken, ervaringsoefeningen en behandelbank

Aan het begin van elke sessie vraag ik je doorgaans wat jou bezighoudt en waar je behoeften liggen. Aansluitend gaan we aan de slag met een combinatie van gesprek, ervaringsoefeningen en/of aanraking. Je gevoel vergroten en ervaringen opdoen in relatie tot jouw hulpvraag staan tijdens de sessie centraal. Je zult gaandeweg meer vertrouwd raken met jezelf en gevoelens die lastiger voor je zijn om mee om te gaan. Er is ook aandacht voor het integreren van wat je ontwikkelt in het contact met ‘de buitenwereld’. Je kunt met mij als therapeut oefenen in het contact maken met jezelf, anderen en je omgeving. Tijdens de sessies evalueren we ook het proces om te kijken of we op de goede weg zitten.

Geen verwijzing nodig voor haptotherapie

Haptotherapie valt binnen de eerstelijnszorg. Daarom heb je geen verwijzing (van de huisarts) nodig. Als je voor dezelfde hulpvraag bij een andere behandelaar komt kan ik op jouw verzoek met hen afstemmen.

In verbinding zijn met wat er feitelijk is,
stopt het alsmaar denken en najagen van wat je vindt dat je zou moeten zijn.

Praktijk in Amsterdam
Weesperstraat 402
1018 DN Amsterdam

Praktijk in Zaandam
Nicolaes Maesstraat 2 - Unit 216 C
1506 LB Zaandam

Contactgegevens
T: 06-44570201 | E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.